A makrobiotikus étkezésre jellemző a napi rendszerességű leves fogyasztás. Többnyire meleg reggelivel indítjuk a napot, amelynek egyik fogása a leves, méghozzá miso-val ízesítve. Ettől máris energiával feltöltődve nézünk a napi teendőink elébe.
Levesek segítségével szükségletünknek megfelelően, gyorsan változtathatjuk meg energiáinkat. Készíthetünk tisztító leveseket, erősítő-energizáló, vagy épp relaxáló hatással bíró leveseket, annak függvényében, hogy aktuálisan mire van leginkább szükségünk.
Néhány jó tanács leves készítéséhez:
Adagonként 1 csészényi (2,5 dl) víz szükséges a leveshez.
• Miso leveshez adagonként max. 1 teáskanálnyi miso pasztát használjunk. A misot egy kis főzőlével elkeverjük, és a főzés végén tesszük a leveshez. Nem szabad felforrnia, de 2-3 percig forralás nélkül főzni kell.
• A zöldségeket a felforralt vízbe tegyük, így a zöldségekben marad az íz. Ha szárított zöldséget használunk, akkor nem kell megvárni amíg a víz felforr.
• Algafélékből adagonként bélyegnyi nagyságút használunk. A kombu algát a főzés elején tegyük a levesbe, és a végén vegyük ki, apróra vágva a levesbe visszatéve fogyasztható, vagy egészben babok főzéséhez újra felhasználható. Wakame algát elég a főzés végén a leveshez adni, mielőtt a misot hozzáadnánk.
• Shiitakéból (szárított) fejenként 1 db-ot teszünk a levesbe, de télen kevesebbet használjuk, mert hűtő hatású.
• A levest tálalás előtt mindig szórjuk meg kevés újhagyma zöldjével, snidlinggel, vagy petrezselyem zölddel, tavasszal zöldségcsírákkal.
• A zöldségeket ne főzzük túl, mert akkor elveszítik energiájukat.