Makrobiotikus Desszertek

A makrobiotikus desszertek készítésekor cukor helyett lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazó rizssziruppal, vagy árpa malátával édesítünk, de almalé, mazsola, más gyümölcs sűrítmény, aszalvány is előfordul a süteményekben. A lényeg, hogy édesítésre csakis természeténél fogva édes ízű alapanyagokat használunk, lehetőleg olyanokat, amelyek a környezetünkre jellemzőek. A makrobiotikus édességek nem, vagy csak kevéssé okoznak magas kilengéseket a vércukor színtünkben, mivel a lassan felszívódó szénhidrátok használatát részesítjük előnyben a desszertek készítésekor is. Nem használunk természetesnek, és mostanában egészségesnek mondott, ugyanakkor magas ipari feldolgozottsági fokú édesítő szereket, nem használunk olyan édesítőket sem, amelyeknek minimális, vagy épp nincsen szénhidrát tartalma, mivel ezek használatával megtévesztenénk szervezetünket, amely az édes ízt érezvén máris beindítja inzulin termelésünket, és keresi a lebontandó, de hiányzó szénhidrátot.
A desszertek nem tartalmaznak tejterméket, tojást, állati zsiradékokat és a finomított lisztek használata sem jellemző. Számtalan makrobiotikus desszert glutént sem tartalmaz. Bátran élvezhetjük az édes, krémes, egészséges, és természetes alapanyagokból készült, finom desszerteket.
Figyelem: Egészségi állapotod függvényében a számodra ajánlott desszert fajtája és mennyisége jelentősen eltérhet.

Desszertek

Barackos-Levendulás Köles Szelet

A kölest minden formában szeretem, de desszert alapként különösen. Hasnyálmirigy, lép és gyomor gyógyítója, ezen kívül bőr, haj, köröm erősítő és szépítő gabona. Savtúltengésben szenvedőknek is remek választás. Ez a desszert igazi íz és illatbomba, próbáld ki Te is! Olyan egyszerű az elkészítése,...
>

PULISZKA FALATOK LEVENDULAMÉZES "JOGHURTTAL"

Egy igazi nyári desszert, amelyet pillanatok alatt elkészíthetsz. Glutén mentes, tejmentes és vegán. Egy tartalmas leves után fogyasztva remek nyári ebéd kerekedhet belőle. Hozzávalók: 1 csésze (2 dl) kukoricadara (4 főre) 4-5 csésze víz 1 nagyobb csipet só Öntethez: 1 kis doboz natúr...
>

GYÜMÖLCS KANTEN

Igazi nyári frissítő desszertet ajánlok most.  A kanten egy zselés állagú desszert, amelyet agar-agar-ral készítünk. Az agar-agar por, lapka, pehely formában is kapható. Vörös algából készül, ízetlen, színtelen, a zselatinhoz hasonlóan használható. Magas kálcium, jód és más ásványi anyag...
>

CITROMOS-KÓKUSZOS KEKSZ

Egy üdítően citromos glutén mentes kekszet ajánlok figyelmetekbe. Könnyű elkészíteni, viszont gyorsan fogy. Kb. 20 db kekszhez a következő hozzávalók szükségesek: 100 g kókuszreszelék 60 g kesudió 1 csipet só 15 g lenmagpehely, vagy lenmagliszt (sárga lenmagból) 30 g kukorica liszt 20 g...
>

CSOKIS KÖLESES ENERGIA SZELET

Nincs is jobb a házi csokinál, de ha azt még ötvözzük egy kis puffasztott kölessel, áfonyával, goji bogyóval, kendermaggal, akkor nem csupán nagyon finom, de még egészséges is. Ja, és sütés nélkül készül! Recept (23x16 cm-es edényben készítve): 6 evőkanál kókuszvaj (megolvasztva) 2 evőkanál...
>

KUZUS KÖRTE KOMPÓT RÓZSABORSSAL HINTVE

Akár gyógyító étrendekbe is illeszthető, nagyon egyszerűen elkészíthető, klasszikus makrobiotikus desszertet ajánlok figyelmetekbe. Kuzus körte kompót rózsaborssal hintve (2 főre) 1 db nagyobb méretű körte meghámozva, kockákra vágva 2 dl natúr almalé 1 késhegynyi vanília őrlemény 1 csipet tengeri...
>

MÁKOS GERBEAUD

Nálalm Karácsonyi hagyomány a gerbeaud sütése. Klasszikusan dióval és baracklekvárral készítem, de idén kislányom kérésére mák került dió helyett a töltelékbe. Meglehetősen finom lett ebben a változatban is. Remek ünnepi sütemény, jó nagy tepsivel lehet készíteni belőle, és akár 5 napig is friss...
>

LEKVÁROS KOSÁRKA

Ízletes és látványos aprósütemény akár hétköznapokra, gyerek zsúrokra, vagy ünnepi kínálónak. 3 csésze teljesőrlésű tönkölyliszt (durvább szemcséjű) ¼ teáskanál tengeri só ½ csésze hidegen sajtolt kukorica olaj ½ csésze rizsszirup, vagy juharszirup kb. 4-6 evőkanál szénsavas ásványvíz cukormentes...
>

Csokis-Mogyorós Keksz Glutén Mentesen

Egy tea mellé, vagy csak úgy, ha nassolnál egy kicsit, ha vendégeket kínálnál, ha csokoládét kívánsz, vagy épp Karácsonyra gasztro ajándék gyanánt kis dobozba, vagy egy szép átlátszó celofán zacskóba csomagolva, szalaggal átkötve. KÍVÜL ROPOGÓS, BELÜL PUHA ÉS CSOKIS. 15-16 db kekszhez: 160 g török...
>

KÓKUSZGOLYÓ SÜTŐTÖKBŐL

Kókuszgolyót sütőtökből? 25 dkg sült sütőtök hús 8 dkg darált keksz (rizssziruppal édesített fajta, ha lehet glutén mentes) 5 dkg mandula dara 2 evőkanál kakaópor (natúr) 1-2 evőkanál rizsszirup Dolgozd össze a fenti hozzávalókat, hűtsed be a masszát 30 percre, majd nedves kézzel formálj belőle...
>