MIT EGYEK REGGELIRE?
Egészséges, teljes értékű reggelik
Egy kedves ismerősöm kérdezte minap, hogy kisgyermekével milyen egészséges reggeliket egyenek, így jutott eszembe, hogy írjak róla.
Véleményem szerint a meleg, főtt reggeli a legjobb napindító, így érdemes egy pici időt rászánni az elkészítésére. A főtt étel könnyebben emészthető, a benne lévő tápanyagok jobban hasznosulnak, jól indul a napunk. Tudatosságunk és testünk felébredését a sós ételek jobban elősegítik, mint az édesek, ezért többnyire sós reggeliket ajánlok. Az édes ízű étel relaxál, pihenésünket segíti elő inkább. Döntsd el magad, hogy melyik fajtát választod.
A legkomplettebb makrobiotikus reggeli miso levesből, gabona kásából, és párolt, vagy sült zöldségből áll. Nem mindenki kíván egy egész ételsort reggelire, így elegendő lehet a leves, vagy, ha valami laktatóbbra vágysz, akkor a kása, amit dobj fel pirított magvakkal, tavaszi zöldségcsírákkal, kedved szerint főzz bele sütőtököt, édesburgonyát, nyáron kukorica szemeket.
Ha sós kását készítesz, vízben főzzed meg a gabonát, ami lehet pl. köles ötszörös mennyiségű vízben, kevés sóval főzve, vagy valamilyen gabonapehely (rizspehely, zabpehely, árpapehely, rozspehely, esetleg ezekből keverék) négyszeres-összörös vízben főzve, kevés sóval, vagy ha van előző napról maradt barna rizsed, esetleg árpád, vagy más főtt gabonád, adj hozzá annyi vizet, hogy ellepje, és főzzet 10-15 percig, míg a folyadékot felszívja. Tálald aprított petrezselyemmel, sós pirított magvakkal, szezámsóval, nori lap darabkákkal.
Ha mégis édes ízű ételre van szükséged reggel, akkor is jó választás a gabona kása. Ezesetben főzzed víz helyett rizstejben a pelyheket, kölest, vagy maradék gabonát. A rizstej már önmagában édessé teszi az ételt, de tálaláskor adhatsz még hozzá rizsszirupot, juhar szirupot, vagy árpa malátát, esetleg keverj bele 1-2 evőkanál amazake-t. Főzhetsz az édes kásába mazsolát, aszalt szilvát, aszalt barackot, vagy bármely kedvenc aszalt gyümölcsödet, reszelhetsz bele almát a változatosság kedvéért. Mehet rá fahéj, vagy karob is, ha megkívánnád. Dúsíthatod a kása ételedet egy kis fehér mandulakrémmel, amitől tejszínesen krémes lesz, de a mogyorókrém is jó választás, vagy egy finom cukor mentes, de mégis édes házi lekvár.
Ha megunnád a kásákat, süss egy kis palacsintát. Fél csésze hajdina lisztet keverj össze fél csésze teljes őrlésű tönköly liszttel, csipet sóval, majd annyi vízzel keverd simává, hogy közepesen sűrűn folyós tészta legyen. Keverj bele 1 evőkanál hidegen sajtolt kukorica olajat, vagy napraforgó olajat. Reszelhetsz bele egy kevés almát is, aztán süssed ki egy tapadás mentes serpenyőben (az első palacsinta alá lehet, hogy kell egy kis olaj, de a többi alá nem szükséges, mert a tésztába tettél). Tálald juhar sziruppal, fahéjjal, vagy karob porral, esetleg lekvárral, kompóttal.
15-20 perc alatt bármelyik könnyedén elkészíthető, próbáld ki és meglátod megéri, hogy jól indul a napod.